Σε λειτουργία τέθηκε η πρώτη μονάδα ξήρανσης διφασικής πυρήνας ελαιουργείων, στην Ελλάδα από την εταιρία PIERALISI.

elaiokomika

Ο στόχος εισαγωγής της εν λόγω τεχνολογίας από την Ισπανία και την Ιταλία είχε τεθεί από τον Ιταλικό όμιλο εδώ και δυο χρόνια, ώστε να υπάρξει χειροπιαστή και κυρίως οικονομικά βιώσιμη λύση στο χιλιοειπωμένο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Στο Νομό Μεσσηνίας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Γαργαλιάνοι, λειτουργεί πλέον ο πρώτος ξηραντήρας διφασικής πυρήνας, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί και τριφασική, εγκατεστημένος στη νέα μονάδα διαχείρισης διφασικής πυρήνας της Βιοενέργειας Μεσσηνίας Ε.Π.Ε. Στην περιοχή αυτή της Πελοποννήσου έχει ήδη εφαρμοστεί η διφασική λειτουργία των ελαιοτριβείων, η οποία ως γνωστόν μηδενίζει τα απόβλητα στην πηγή, ώστε πρωτίστως να διαφυλαχθεί το περιβάλλον, αλλά και να προστατευτούν από τη ρύπανση μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που υλοποιούνται εκεί.

Το πρόβλημα της ξήρανσης της αμιγώς διφασικής πυρήνας (δηλαδή του μοναδικού παραπροϊόντος που παράγεται πλέον από τα ελαιοτριβεία) έρχεται να λύσει ο θερμικός ξηραντήρας περιστρεφόμενου τυμπάνου S-6.000 της PIERALISI.Μέχρι σήμερα ήταν αδύνατη η ξήρανση αμιγώς διφασικής πυρήνας και ως εκ τούτου τα υπάρχοντα πυρηνελαιουργεία υποχρεούνταν σε ανάμιξη διφασικής με τριφασική οπότε η κατεύθυνση της οικολογικής και χωρίς απόβλητα λειτουργίας των ελαιοτριβείων δεν μπορούσε να επεκταθεί στο σύνολο. Η ανωτέρω μονάδα αλλάζει τον οικολογικό χάρτη όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας μας και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Φυσικά σε ό,τι αφορά την περιοχή μας αυτά φαντάζουν σαν όνειρα Χριστουγεννιάτικης νύχτας. Καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για την φετινή διάθεση των ελαιοκομικών αποβλήτων, τουναντίον οι Συνεταιρισμοί και οι ιδιωτικές ελαιοκομικές μονάδες περιμένουν την λήξη της ελαιοκομικής περιόδου ελπίζοντας χωρίς προβλήματα.