Η Ελλάδα, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών παγκοσμίως σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες χώρες. Επιπρόσθετα η ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη στη χώρα μας αφού το αυξημένο ποσοστό τροχαίων, καθώς και η μεσογειακή αναιμία μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα κατατάσσεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης. Ταυτόχρονα, περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, δεν ενημερώθηκε ή δεν γνωρίζει την διαδικασία αιμοδοσίας. Παγκοσμίως, το 90% των ανθρώπων που μπορούν να δώσουν αίμα δεν το κάνουν.

Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης τόσο για τους άλλους όσο και για τον εαυτό μας. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα είμαστε ακόμα προκατειλημμένοι και έτσι οι αιμοδότες εθελοντές είναι ακόμα λίγοι συγκριτικά με τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα να εισάγουμε φιάλες αίματος από άλλες χώρες.

Παρακάτω σας αναφέρουμε κάποια από τα οφέλη της :

 1. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολύ πιο πολύτιμη από την αιμοδοσία αντικατάστασης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης, μειώνοντας τη πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%.

 1. Καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων
  Το σύστημα αιμοδοσίας που βασίζεται σε εθελοντές αιμοδότες συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερου προγραμματισμού των εγχειρήσεων και θεραπειών στα νοσοκομεία, με όφελος, τόσο την εξοικονόμηση πόρων και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων όσο και την αποτελεσματική ίαση των ασθενών.
 2. Το κράτος εξοικονομεί χρήματα
  Το 2015 η εισαγωγή αίματος από την Ελβετία στοίχισε στο ελληνικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ, πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του συστήματος υγείας.
 3. Με μία αιμοδοσία σώζετε μέχρι 3 ζωές ενηλίκων ή μέχρι 6 ζωές παιδιών

Όταν γίνεστε αιμοδότης, αλλάζετε τις ζωές πολλών ανθρώπων. Κάθε δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει τις ζωές μέχρι και τριών ενηλίκων ή έξι παιδιών.

 1. Δίνετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα στα παιδιά σας
  Το να πάτε μαζί με το 18χρονο παιδί σας για να δώσετε αίμα, θα του δώσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς. Παραδείγματα που οι νέες γενιές έχουν ανάγκη για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
 2. Η αιμοδοσία ισορροπεί τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα
  Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα από την έλλειψή του και αυτό είναι πολύ πιο σύνηθες, ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό. Η αιμοδοσία βοηθά στην απελευθέρωση του περισσευούμενου σιδήρου από το αίμα.
 3. Σας προστατεύει από την καρδιακή προσβολή

Οι αιμοδότες έχουν 88% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου. Οι ερευνητές εξήγησαν: Επειδή υψηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η δωρεά αίματος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος.

 1. Η αιμοδοσία βοηθά στη συνολική υγεία του αίματος
 2. Έχετε καλύτερη κλινική εικόνα της υγείας σας
  Όταν κάνετε τακτικά δωρεά αίματος, τότε αυτό υπόκειται σε αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους με αποτέλεσμα να έχετε μια καλή εικόνα της υγείας σας
 3. Οι εθελοντές αιμοδότες έχουν υψηλότερη προτεραιότητα στη λήψη αίματος
 4. Οι αιμοδότες δικαιούνται άδεια από την εργασία τους
  Οι αιμοδότες στην Ελλάδα δικαιούνται μία με δύο μέρες άδεια αιμοδοσίας κάθε χρόνο.

12.Προστατεύει από τις θρομβώσεις
Όπως είπαμε πριν, η αιμοδοσία βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος και μειώνει την πηκτικότητα του αίματος.

 1. Η αιμοδοσία μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου
 2. Η αιμοδοσία προστατεύει συνολικά την υγεία σας
  “Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι αιμοδότες δεν φαίνεται να είναι στο νοσοκομείο τόσο συχνά και αν είναι, έχουν μικρότερη διάρκεια παραμονής … Και είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους.”
 3. Και τέλος, ρόδα είναι και γυρίζει…

Όπως διαβάσαμε πριν, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ερωτήθηκαν για την αιμοδοσία δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους που δεν γνώριζαν… με στατιστική βεβαιότητα, θα έμαθαν, είτε όντας οι ίδιοι ασθενείς είτε, ακόμα χειρότερα, κάποιος κοντινός τους άνθρωπος. Η άγνοια για τη σημασία της αιμοδοσίας εν έτη 2019 δεν είναι λογική. Οπότε, το τελευταίο επιχείρημα αυτής της λίστας επικαλείται την εμπειρία και τη σοφία μας.

Σήμερα δίνεις αίμα για κάποιον άλλον, αύριο μπορεί εσύ να είσαι ο κάποιος άλλος.
Κάν’ το σήμερα για τον άλλον και κάποιος άλλος θα το κάνει για σένα αύριο.
Τόσο απλό!

Η Αιμοδοσία είναι μια πράξη Αγάπης τόσο για τους άλλους όσο και για τον εαυτό μας.

Την Τρίτη 09/04/2019 ώρα 18:00 ,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Δελφών στην Πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία ”Μία Πράξη Αγάπης ”

 

Μια συνεργασία:

Υπηρεσία ΓΝΑ Άμφισσας
ΣΕΑ Άμφισσας ” Οι Άγιοι Ανάργυροι ”
Νέα Δημοκρατία Ν.Φωκίδας ΝΟ.Δ.Ε