Σε μείζον ζήτημα για τις τοπικές κοινωνίες και των δύο Δήμων της Φωκίδας έχει εξελιχθεί το ψηφιακό σήμα της τηλεόρασης, καθώς σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι βλέπουν… χιόνια στις οθόνες τους και όχι μόνο εξ` αιτίας της κακοκαιρίας.

 

Για το λόγο αυτό, συνάντηση με τους υπεύθυνους της Digea είχε στα μέσα της εβδομάδας στην Αθήνα ο Δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σε μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Φωκίδα με το ψηφιακό σήμα.

Η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, έχει «μεταβεί» στην ψηφιακή τηλεόραση από τις 27 Ιουνίου του 2014, ωστόσο σε όλη την περιοχή επικρατεί ένα θολό έως λευκό τοπίο. Τα βασικά προβλήματα στην Φωκίδα που συζητήθηκαν με κορυφαία στελέχη της Digea είναι:

1. Οι λευκές περιοχές, όπου δεν υπάρχει καθόλου ψηφιακή εικόνα
2. Η απουσία των περιφερειακών καναλιών της Στερεάς Ελλάδας από το ψηφιακό μπουκέτο
3. Η διαδικασία κάλυψης του δήμου Δελφών, με τοπικούς αναμεταδότες (gap fillers)

 

Μόνο δύο κέντρα εκπομπής στη Φωκίδα

 

Σύμφωνα πάντα με το www.lamiastar.gr , o  χάρτης των ψηφιακών συχνοτήτων ουσιαστικά εντάσσει την Φωκίδα στην Πελοπόννησο και οι κάτοικοι της περιοχής στις 27 Ιουνίου, ενώ μέχρι τότε έβλεπαν το Star Κεντρικής Ελλάδας αναλογικά, μέσα σε μία νύχτα βρέθηκαν σε άλλο τηλεοπτικό κόσμο, βλέποντας ψηφιακά τα κανάλια της Πελοποννήσου. Η digea είχε την υποχρέωση να λειτουργήσει μόνο δύο κέντρα εκπομπής στην Φωκίδα: Στο Λιδωρίκι και στον Κατσικά. Συνεπώς όλη η υπόλοιπη Φωκίδα, δεν έχει σήμα. Η πρόβλεψη για τις «λευκές» περιοχές από την πολιτεία είναι να τοποθετηθούν Δημοτικοί αναμεταδότες και το κόστος να αναλάβει η αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός ότι οι ιστορικοί Δελφοί, ο ομφαλός της γης, δεν έχει ψηφιακό σήμα, με αποτέλεσμα να πλήττεται τουριστικά. Η συζήτηση των θεμάτων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Digea με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Γ.Μαθιό διεξήχθη σε πνεύμα και διάθεση επίλυσης των προβλημάτων. Από τον δήμο Δελφών, εκτός του δημάρχου, παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος.

 

ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ:

Χωρίς τηλεόραση πολλά χωριά στη Δωρίδα

 

Το πρόβλημα των συχνοτήτων ανέδειξε  όμως και εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Αντιδήμαρχος Δωρίδος κ. Κώστας Αντωνόπουλος στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ,  αφού το σήμα και η τηλεόραση για πολλά χωριά πλέον αποτελεί πολυτέλεια. Ο κ. Αντωνόπουλος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας είπε πως ο Δήμος Δωρίδας «εγκαλείται επειδή δεν έχει ξηλώσει τις κεραίες στο Ευπάλιο και την Αμυγδαλιά. Ενέργεια στην οποία φυσικά δεν προτίθεται να προχωρήσει, αφού αυτό συνεπάγεται πως θα μείνουν χωρίς τηλεοπτικό σήμα τα χωριά. Πρόκειται μια απαίτηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων λόγω της μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα» μας εξήγησε. Και συνέχισε : «Μετέφερα το αίτημά μας στη Digea η οποία ξεκαθάρισε πως είναι πάροχος και δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τους ενημέρωσα πως δεν έχουμε σήμα στα χωριά και ότι δεν πιάνουμε ούτε καν Δημόσια τηλεόραση την οποία πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το ελεγκτικό συνέδριο από την άλλη δεν εγκρίνει δαπάνες για αναμεταδότη κι έτσι μας έχουν δέσει τα χέρια» είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Μάλιστα, μας θύμισε – όπως είχε κάνει και στο ΔΣ – πως πριν την προκήρυξη των εκλογών, ο Δήμος Δωρίδος είχε ξεκινήσει επαφές με την τέως Βουλευτή κα Μανδρέκα  ώστε να περάσει κάποια νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ τώρα αναμένουν να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή με την συμπαράσταση του νέου Βουλευτή κ. Κουτσοπαναγιώτου, όπως μας είπε.