Πρόκειται για μια πραγματικά  «Μεγάλη Ελληνίδα» κι` ένα πρόσωπο που τιμά περί τα 20 χρόνια τη Στερεά, όντας Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Γι` αυτή την πανευρωπαϊκής εμβέλειας προσωπικότητα , την Ελένη Γλύκαντζη, αφιερώθηκε το  ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ» των Φίλων του Ε.Π.Κε.Δ και του Μεγάρου Μουσικής,  απ` το οποίο μάθαμε πως ακόμη ψάχνει τα κόκκινα παπούτσια που έχασε στην παιδική της ηλικία στη προπολεμική Ραφήνα …

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (με δελτία προτεραιότητας), ο δημοσιογράφος κ.  Θανάσης Λάλας θα παρουσιάσει ένα ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ», σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια φωτισμών κα Ελευθερία Ντεκώ. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό αφήγημα διάρκειας 50 λεπτών, βασισμένο στα λεγόμενα της Ελένης Αρβελέρ, έτσι όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο 16ωρο αρχειακό υλικό του Θανάση Λάλα, ο οποίος θα αναγνώσει, επίσης, αποσπάσματα κειμένων.  Θυμίζουμε πως στην πολυετή ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ έχει αναλάβει, κατά καιρούς, σημαντικές θέσεις σε αξιόλογους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς. Είναι, επίσης, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Για το έργο της, έχει τιμηθεί με πάμπολλα βραβεία και διακρίσεις σε πολλές χώρες. Η συγγραφική της δραστηριότητα είναι πλούσια, ενώ καλείται συχνά να παρουσιάσει ομιλίες και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέμα τη βυζαντινή ιστορία.

Την κα Αρβελέρ τίμησαν με την παρουσία τους και πολλά πρόσωπα της δημόσιας ζωής της Φωκίδας, όπως η Βουλευτής κα Ασπασία Μανδρέκα, ο τέως Υπουργός κ. Νίκος Γκελεστάθης, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, η Αντιδήμαρχος Δελφών κα Μαίρη Ανδρεοπούλου, η Προϊσταμένη της Ι` ΠΕΚΑ κα Νάνσυ Ψάλτη, πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο και των ΜΜΕ, κ.α.

Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» όπως και κάθε μεγάλη στιγμή της Στερεάς, ήταν και  εκεί για να  σας μεταφέρει ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ από μια βραδιά γεμάτη από την σοφία αυτής της γυναίκας, με αστείρευτο πνεύμα και το οξύ χιούμορ!