Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014  πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της  184ης επετείου της  «Μάχη της Πέτρας» στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Υψηλάντη Βοιωτίας με την συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας  Βοιωτίας και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων. Στην επιμνημόσυνη δεήση Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας  κ.κ. Γεώργιος ενώ και φέτος παρών ήταν ο κ. Παντελής Γ. Φραγκούλης,   ο οποίος είναι και ο δωρητής του μνημείου του Υψηλάντη στον προαύλιο χώρο της Μονής. Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ « ήταν και εκεί!

 

Μετά την  δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε επετειακή ομιλία από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Υψηλάντη κ. Γιώργο Γιαννακόπουλο.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους: Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά,  τους Βουλευτές Βοιωτίας κκ. Μπασιάκο, Κουτσούμπα, Καράμπελα και Σταθά, τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων, Λεβαδεών και Ορχομενού,  εκπροσώπους της Αστυνομίας  και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιάννη Σαββίδη, το μέλος της ΣΠοΣ κ. Λεσγίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Βοιωτίας «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» κ. Τριαντάφυλλο Υφαντίδη, τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Υψηλάντη κ. Δημήτριο Μπουζίκα και τον Πρόεδρο του Οικολογικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Υψηλάντη κ. Γιώργο Γιαννακόπουλο. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος. Κατόπιν οι γερόντισσες της Ιεράς Μονής δεξιώθηκαν τις Αρχές, τους επίσημους καλεσμένους και τους ευλαβείς προσκυνητές.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάερχης κ. Χάρης Σανιδάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Περγαντάς, κ..α

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με αντιπροσωπευτικούς ποντιακούς χορούς,  από το χορευτικού τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Βοιωτίας «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», καθώς και του χορευτικού Συλλόγου Μαυρομματίου  στην πλατεία του χωριού Υψηλάντης, πραγματοποιώντας την λήξη των φετινών ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΩΝ 2014.