Όσοι δεν έχετε πάει στην Άμφισσα, ούτε μια φορά, την περίοδο του καρναβαλιού και δεν έχετε δει το «στοιχειό της Χάρμαινας»,  σίγουρα κάτι έχετε χάσει!

1112qΗ αναπαράσταση της Νύχτας των Στοιχειών γίνεται κάθε χρόνο από το 1995 στην πόλη των Οζολών και η ιστορία του εθίμου αναφέρεται στην ελληνική εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας όπου, όταν η Λενιώ πέφτει νεκρή από κεραυνό δίπλα από την πηγή της Χάρμαινας, ο αγαπημένος της, ο Κωσταντής, απαρηγόρητος από τον χαμό της, πέφτει από το κάστρο και τριγυρίζει σε αυλές και καλντερίμια της πόλης, στοιχειώνοντάς τα και αναγγέλλοντας τους πόνους των ανθρώπων.  Τα φαντάσματα είναι παντού κάνοντας σκανδαλιές και κρατώντας αναμμένες δάδες. Από παντού ακούγονται μυστηριώδεις ήχοι.
314Το «στοιχειό της Χάρμαινας», ο προστάτης των Ταμπάκηδων, κατέβηκε και φέτος τα σκαλιά του Αϊ-Νικόλα μαζί με τις Νεράιδες, τους Ντεβέτσκες, τους Μποτσνάκηδες, τους Ξυλένιους, τους Αχυρένιους, τους Αράπηδες και με πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων για να συναντηθεί με τα άλλα δύο στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού στην Πλατεία Κεχαγιά όπου πάλεψαν μέχρι τελικής πτώσεως.

516Ακολούθησε γλέντι στα σοκάκια της παλιάς πόλης, όπου «συλλάβαμε» με την κάμερά μας και γνωστά πρόσωπα από την τοπική κοινωνία! Και του χρόνου!